Gode grunner til å opprette testament

Et testament kan forenkle fordelingen av dine finansielle verdier. Men kan også videreføre dine personlige verdier i form av testamentariske gaver.

Har du ikke et testament bestemmer arveloven hva som skal skje med dine materielle eiendeler den dagen du dør. Men det er ikke alltid loven vil fordele dette slik du ønsker det – eller slik du mener det er mest rettferdig den dagen du dør. Det er her testamentet kommer inn som en god løsning. For gjennom et testament er det du selv som bestemmer hvem som skal overta dine verdier – både de finansielle og de personlige.

Ikke vanskelig

Jacob Winderen Lindegaard er senioradvokat hos Kvale Advokatfirma. Han har bred erfaring innen arv og generasjonsskifte, og møter ofte problemstillinger rundt dette temaet.

– Å skrive testament er ikke så veldig vanskelig. Det er din vilje som skal komme frem. Du må bare ha gjort deg opp en formening om fordelingen og hvem som skal få. Det som er viktig er at det blir forståelig og at det ikke er rom for tolkningstvil, ifølge Jacob Winderen Lindegaard.

Din siste vilje

Tanken på det å opprette et testament kan virke som et stort skritt for mange. Følelsen av å på en måte skulle «oppsummere sitt eget liv» i form av noen ord på et papir, kan føles litt fremmed. Men det burde egentlig være en helt naturlig ting å gjøre for oss alle, ifølge advokaten.

– Ved å opprette et testament, gir du faktisk deg selv muligheten til å la dine arvinger høre din vilje en siste gang. Samtidig gjør du det kanskje også lettere for dem å bearbeide sorgen, forklarer Lindegaard.

 

– Å skrive testament er ikke så veldig vanskelig. Det er din vilje som skal komme frem. Du må bare ha gjort deg opp en formening om fordelingen og hvem som skal få. Det som er viktig er at det blir forståelig og at det ikke er rom for tolkningstvil.
Portrett: Advokat Jacob Winderen Lindegard gir gode grunner til å opprette testament

Jacob Winderen Lindegaard

Senioradvokat

Kvale advokatfirma

Ryddige forhold

Motivasjonen for å opprette et testament er ulik fra person til person. Ofte handler det om å vise hvordan du ønsker å fordele verdiene blant dine etterlatte og eventuelt andre.

– Noen ønsker å forhindre uenigheter blant sine arvinger, andre er opptatt av å etterlate et varig avtrykk. Felles for alle er ønsket om å etterlate seg ryddige forhold. Et testament fungerer som en forsikring uansett motiv, sier Lindegaard.

En viktig forskjell

Når arvingene dine er sikret i testamentet, så er det mulig å testamentere deler av arven til en organisasjon eller en sak hjertet ditt banker litt ekstra for.

– Både små og store gaver utgjør en viktig forskjell i disse organisasjonenes arbeid, ifølge Lindegaard. Dette vet han av erfaring, da han selv bistår flere organisasjoner i forbindelse med testamentariske gaver.

Anbefaler åpenhet

Jacob Winderen Lindegaard er sterk tilhenger av åpenhet rundt oppretting av testament og fordeling av testamentariske gaver.

– Mitt råd til dem som oppretter testament, er å snakke med familien om det. Åpenhet bidrar til å forhindre uenighet. Både i nåtid og fremtid. På sikt vil det vokse fram en forståelse for at valgene som er tatt i et testament, er tatt av en grunn. Og det verste som kan skje, er at man kanskje lærer noe nytt om et menneske man kanskje trodde man kjente godt, avslutter den erfarne advokaten.